1994 king quad hard start - Suzuki ATV Forum
Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 06-07-2019, 06:31 AM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
ianmcdz's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 6
1994 king quad hard start

Hi guys I have a 1994 king quad that has been hard to start for some time. It has a new battery but seems to need to be connected to the wall to start. It starts better when it is warm out. When it's cold it can take 5 minutes if trying to start before it goes. Then it won't idle untill it warms up. Once it's warm it starts no problem and idles pretty well. It does smoke a little but in general the engine sounds pretty good. I had a few thoughts- could this be a clutch issue? Or maybe an electrical issue?
ianmcdz is offline  
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-07-2019, 10:31 AM
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Posts: 7,228
Send a message via Yahoo to ajl719
1994 king quad hard start

Check your valves. Out of spec valves will cause hard starts when the engine is cold. To check them, remove the valve inspection caps and use a feeler gauge to determine the clearances. If out of spec, adjust the valves accordingly. And your clutch won’t cause hard starts. And welcome the Forum.


Sent from my iPhone using Tapatalk

2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
14,000 + km/s
ajl719 is offline  
post #3 of 5 Old 06-07-2019, 03:41 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
ianmcdz's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 6
Thanks I will try that. Sorry I meant choke not clutch.
ianmcdz is offline  
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 06-08-2019, 11:32 PM
Suzuki ATV Master!
 
TheBearAK's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: Middle of Alaska
Posts: 1,740
Could be a choke issue. Make sure the choke/enrichers is actually opening up.

These newer chokes are actually enrichers. They open another fuel passage to add more fuel to the mix.


Easy way to test for a choke issue is to simply use your hand to choke it. Put your hand over the intake of the choke and turn it over. It it starts easily, then your enricher is plugged or not opening.

2013 Suzuki King Quad 500 AXi w/EPS
1990 Suzuki LT-4WD 250
and lots of snowmachines
TheBearAK is offline  
post #5 of 5 Old 06-10-2019, 07:12 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
ianmcdz's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 6
Hey it was the valves. I adjusted them per the reccomended clearance then it fired right up first try. Thanks for the help!!
ianmcdz is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Suzuki ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
King Quad 700 - No Start or Hard Start in Cold Team WMD Repair and Maintenance 5 08-05-2019 11:53 AM
2015 King Quad 750 Cranks but Won't Start 1KQ5 Suzuki KingQuad 8 01-25-2019 07:45 PM
1994 King Quad 300 not engaging gears Hard The1PrimeYT ATV General Discussion 0 05-29-2018 04:03 AM
King Quad hard to start CACRWLR Suzuki KingQuad 300 4 01-03-2018 09:36 PM
Suzuki Spark Plug Chart (NGK) ajl719 Repair and Maintenance 2 07-07-2011 10:41 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome