05 LTZ 400 Quadsport no 1st gear or reverse

This is a discussion on 05 LTZ 400 Quadsport no 1st gear or reverse within the Suzuki QuadSport forums, part of the Suzuki Model Specific Discussions category; I have a 2005 ltz 400 which is pretty much stock and last time riding it threw the chain twicw on the trails and the ...

Go Back   Suzuki ATV Forum > Suzuki Model Specific Discussions > Suzuki QuadSport

Suzuki QuadSport Discussions for the Quadsport 50,90,250,400



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-13-2010, 08:05 AM   #1
New around here!
 
DEREKD024's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Member #691
Posts: 1
View DEREKD024's Photo Gallery()
05 LTZ 400 Quadsport no 1st gear or reverse

I have a 2005 ltz 400 which is pretty much stock and last time riding it threw the chain twicw on the trails and the last time in my driveway. The last time it jammed around the engine sproket. I was able to get the chain back on and fortunately it did not tear up the sproket but I have no 1st gear or reverse. I have 2nd, 3rd, 4th and 5th still and when taking off out of 2nd it runs and shifts fine. I noticed that while putting it in first or reverse it doesnt engage but when it goes in 2nd i can hear it engage and fell the bike lurch fwd so i know its engaging fine in 2nd thru 5th. I noticed the sheathing on the cable for the reverse switch that runs by the engine sproket was torn exposing the cable but when i turn the rev switch I can watch the cable pull the trans conection like it should. I got the reverse cable on order hoping that it will fix the problem but just wanted some insight to see if anyone else has had a similar problem or other suggestions. If the cable doesnt fix it i think it might be an electrical problem that isnt allowing 1st or reverse to engage. Any advice would be graetly appreciated thanks.
DEREKD024 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 09:35 PM   #2
New around here!
 
mxrider's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Pembroke Pines, FL
Member #745
Posts: 1
View mxrider's Photo Gallery()
RE) 05 LTZ 400 Quadsport no 1st gear or reverse

Hey buddy, not sure if you solved the problem yet or not but I had the same thing happen to me after jamming the chain in the front sprocket. 2nd gear and beyond would work except for 1st and reverse. Bro Im telling you it is a whole lot of work to fix this. Its the shift fork for you 1st and reverse. The fork is for both reverse and 1st which is why none will engage. Mine cracked in half and I had to take the motor out and crack the housing open to reach the gears. Not too bad if you have an extra hand to help and the service manual in case you get stuck. Took me about 3 days by myself.. Hope it helped
mxrider is offline   Reply With Quote
Reply


Search tags for this page
2005 ltz 400 reverse
,

how much does it cost to fix shifting forks in a z400

,
how to fix shift problem on a suzuki ltz 400
,
kfx 400 reverse problem
,
ltz 400 shift first to reverse
,
ltz 400 stuck in gear
,
my ltz400 clicks in 2nd gear from chain binding on it, how to fix it
,
shift forks for a z 400
,

suzuki 400 ltz how to shift into reverse

,

suzuki ltz 400 how to shift into reverse

,
trouble shooting reverse on ltz 400
,

z400 no first gear

Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Discount Tire
Motosport.com

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2
All times are GMT -6. The time now is 03:22 PM.
Looking for information on other ATV Manufacturers? Head on over to visit our friends on these other forums specializing in the following:
Kawasaki ATV - Can-Am ATV - Polaris ATV - Suzuki ATV - Yamaha ATV - Honda ATV

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.