Engine dies when at idle and turn on lights

This is a discussion on Engine dies when at idle and turn on lights within the Repair and Maintenance forums, part of the Suzuki ATV Technical Discussions category; Hi all, I have a 2006 KQ 700. I bought it last week and I love it, One problem though, When the engine is at ...

Go Back   Suzuki ATV Forum > Suzuki ATV Technical Discussions > Repair and Maintenance

Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-02-2012, 04:47 AM   #1
Suzuki ATVer
 
Deepseacol's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Member #4906
Posts: 4
View Deepseacol's Photo Gallery()
Engine dies when at idle and turn on lights

Hi all,
I have a 2006 KQ 700.
I bought it last week and I love it,
One problem though,
When the engine is at idle if I turn on the lights or go to put it into 4 wheel drive the engine dies, in fact if I use anything electrical at idle the engine dies.
Can anybody help?
Also where would I get a manual for my KQ 700?
Are there any items I should change or check NOW before I start using it ( air filter adjustments, ECM)?
Thanks in advance.
Col.
Deepseacol is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 06:00 AM   #2
ATV Enthusiast
 
CumminsDriver's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kentucky
Member #4902
Posts: 55
View CumminsDriver's Photo Gallery()
Is the battery starting it or is it dead?
__________________
93 Suzuki QuadRunner 250 4x4 - Fresh rebuild by me - Diff Lock Mod

2000 Yamaha Big Bear 400 4x4 - 25" Mud Lites - Work in progress
CumminsDriver is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 02:41 PM   #3
Suzuki ATVer
 
Deepseacol's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Member #4906
Posts: 4
View Deepseacol's Photo Gallery()
Hi Cummins Driver,
Yes the battery is starting it, the battery is actually new, it was newly installed the day I bought the ATV.
Thanks.
Col.
Deepseacol is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 03:42 PM   #4
ATV Enthusiast
 
CumminsDriver's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kentucky
Member #4902
Posts: 55
View CumminsDriver's Photo Gallery()
You'll probably want to start checking for a short somewhere. I wish I could be more specific than that but I'd just check all the wires that are visible and go from there.
__________________
93 Suzuki QuadRunner 250 4x4 - Fresh rebuild by me - Diff Lock Mod

2000 Yamaha Big Bear 400 4x4 - 25" Mud Lites - Work in progress
CumminsDriver is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 06:33 PM   #5
Tim
Suzuki ATV Junkie!
 
Tim's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Eagle River, Alaska
Member #4677
Posts: 582
View Tim's Photo Gallery()
Yeah that's an interesting problem. Was it doing this before you installed the new battery?

Search online for a manual. I prefer to shop from bikebandit.com but try the forum sponsors first. Clymer writes the best in my opinion.
__________________
1986 Suzuki LT-F230 QR;1989 Suzuki LT80 QS; 1993 Suzuki LT-F4WDX King Quad; 1993.5 Suzuki LT-F4WDX KQ; 1994 Suzuki LT-F4WDX KQ; 1995 Suzuki LT-F4WDX KQ (in boxes) RTFM
Tim is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 06:42 PM   #6
Super Moderator
 
TUBBYTUBB's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Louisiana Boy Living in Central Western Illinois..
Member #1049
Posts: 2,145
View TUBBYTUBB's Photo Gallery() Send a message via Yahoo to TUBBYTUBB
Have you checked the voltage at the battery? while it is running, it is possible that the stator is bad and even though the battery is starting it when you do something electrical it is pulling too many amps and makes it die. All you have to do is use a volt meter and put positive lead on positive post and negative lead on negative post and see what it is reading at idle, then rev it up a little and see what it reads and post back.



THOMAS
__________________
2009 Suzuki King Kong Quad750AXi
Click the image to open in full size.

1997 King Quad 300 Still Alive and Kicking Just Giving It A Rest
As In Life: Always Try The Simplest Things First Then Move On to The Bigger Things To Fix The Problems In Front Of You - TUBBYTUBB
TUBBYTUBB is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 01:51 PM   #7
Suzuki ATVer
 
Deepseacol's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Member #4906
Posts: 4
View Deepseacol's Photo Gallery()
Hi All,
Thank you for the replies,
I will put a volt meter on the battery tomorrow and check while the motor is running.
I don't know if it was doing it before the new battery as it was put into it the day I bought it.
I'll also check for shorts.
By the way what is a STATOR and where is it?
Thanks again.
Col.
Deepseacol is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 02:21 PM   #8
Tim
Suzuki ATV Junkie!
 
Tim's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Eagle River, Alaska
Member #4677
Posts: 582
View Tim's Photo Gallery()
I ask because I wonder if your new battery was hooked up wrong.

Be sure to check engine off voltage first. Should be around 12VDC on a properly charged battery. Once the engine is on if its 13 or 14VDC it means the battery is receiving a charge. If no change then there is a charging system problem.

The stator (stationary) is the copper coil assembly inside your crank case. A rotor (rotational) is a magnetized steel drum that rotates around the stator to generate electricity. Sometimes this system is called a magneto. Doubtful this stuff is bad on your young rig and you don't want it to be. Spendy stuff and you have to crack the case to get at them.
__________________
1986 Suzuki LT-F230 QR;1989 Suzuki LT80 QS; 1993 Suzuki LT-F4WDX King Quad; 1993.5 Suzuki LT-F4WDX KQ; 1994 Suzuki LT-F4WDX KQ; 1995 Suzuki LT-F4WDX KQ (in boxes) RTFM
Tim is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 02:33 PM   #9
Extreme ATV Enthusiast
 
wizkid00104's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ross Township, PA
Member #2993
Posts: 176
View wizkid00104's Photo Gallery()
Have you checked the lights and 4wd with the ignition on, but the engine not running?

It sounds like if it is a short, you'll probably notice melted wire insulation or a melted plug.

It would also be good to check any electrical plugs. For instance, where the headlight bulb plugs into the wiring. The quad could of seen some deep water it didn't like.
__________________
2008 KING QUAD 750 AXi CAMO
HMF EFI Optimizer - HMF Performance Series Muffler - Warn 2.5 RT - Highlifter Diamond Plate Bumper
Custom Diamond Plate Toolbox - Front Interco Swamp Lites - Rear ITP Mudlite ATs


Toy Hauler: 2002 F250 Lariat, CCLB, 4x4, 5.4L, 4R100
DD: 1994 Ranger XL, RCSB, 4x4, 2.3L, M5OD-R1
wizkid00104 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 07:51 AM   #10
Suzuki ATVer
 
Deepseacol's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Member #4906
Posts: 4
View Deepseacol's Photo Gallery()
Hi All,
I did a voltage check this morning after your advice, here are the results:
No ignition on 12.72 volts.
Ignition on 12.51 volts.
Engine running slightly reved 14.30 volts steady.
with the engine at idle I put on all the lights and there was no problem (for a change)
but when I pressed the 4wd button the engine died (as usual).
If I rev the engine slightly everything works fine.
Thank you all for your help and a Very Happy 4th of July to you all from your friend in Ireland.
Col.
Deepseacol is offline   Reply With Quote
Reply


Search tags for this page

07 king quad keep stalling and when i turn the lights on it dies also

,

2007 king quad 700. starts and stalls off idle

,

atv dies when turning headlights on

,

engine dies when lights are turned on

,

king quad dies when lights turn on

,

king quad dies when turn on lights

,

quad dies out when turn on lights

,

suzuki 700 king quad shuts off with brake light

,

suzuki king quad turns off

,
suzuki kingquad 750 shuts off 4 wheel drive headlights turned on shuts off
,

trouble shooting 700/king quad starts and then dies

,

when i turn my lights on my 2007 king quad it dies

Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HID Lights KingQuad2011 Visual/Body Modifications 2 02-11-2012 06:47 PM
LT 160 Wont turn over with elec. start senoiachuck Repair and Maintenance 3 11-08-2011 07:36 PM
03 z400, hard to turn motor over the_xukushuner Repair and Maintenance 2 01-25-2011 06:45 AM
Engine wont turn over after transporting Vision500 Repair and Maintenance 0 09-23-2010 09:19 AM
lt80 engine knock or rattle at idle only jakob Performance Modifications 0 12-02-2009 07:44 AM

» Discount Tire
Motosport.com

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2
All times are GMT -6. The time now is 10:19 AM.
Looking for information on other ATV Manufacturers? Head on over to visit our friends on these other forums specializing in the following:
Kawasaki ATV - Can-Am ATV - Polaris ATV - Suzuki ATV - Yamaha ATV - Honda ATV

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.