Need help! King quad isnt running right

This is a discussion on Need help! King quad isnt running right within the Repair and Maintenance forums, part of the Suzuki ATV Technical Discussions category; I got a king quad from a friend, for free. Has been treated so bad its hole life it was barely worth taking for free. ...

Go Back   Suzuki ATV Forum > Suzuki ATV Technical Discussions > Repair and Maintenance

Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-22-2012, 10:06 PM   #1
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
Need help! King quad isnt running right

I got a king quad from a friend, for free. Has been treated so bad its hole life it was barely worth taking for free. But now I want it to run! Now that I have it I need it to run well atleast.

Problems I have been having,

It seems to have no clutch and I dont know if thats normal. When I put it in gear I almsot do a wheelie cause its just getting slammed into gear and thats how they have been doing it forever.

Engine: It doesnt get above 25 mph. Sounds bad, backfires, smokes, has a hissing sound from the engien that causes it to die down momentarily. Like it goes PSSTT! then it bogs way down and then revs back up. It idles way to high when it wants to actually idle. I think it may be burning oil? When on the throttle it goes fine without any backfire or strange noise but has no real power. Spark plug is BLACK and dry. Compression is 143. And Other things Im probably forgetting but thats the majority.

Things I've tried:
I started by cleaning the carbs, new spark plug, and just a general tune up and cleaning. Which helped. But it goes downhill fast. Ive got the hole back end plastics taken off now to check the muffler for any type of block and havent found anything. One time I check the airbox, it was full of gas. But it hasnt had that issue since that time. I have tried to turn the air fuel mixture screw and got it to idle at its best point, its hard to get at but its not really running well enough to even tell where its good. Its at its best now though. Ive tried turning the idle screw out for the high idle but the little wire thing the idle screw is on broke off so you have to take the carb out to adjust that now. I set the valve adjustment today as well as a new head gasket to try and stop the oil getting to the cylinder. Didnt notice any difference in how it ran but it might stop buring oil. I know the gas deffinetily comes out the gas line. Even more so when its running. I hooked it up to a funnel and hose to supply it with gas and it doesnt seem to help at all.

Im concerned about one of the hoses on the carb thats gone I think that may be causing a vacuum leak, It goes from the right side of the carb to the fuel on/off/res dial. Not postive what it does but I assume it creats a vacuum to push more gas in which would be maybe why its running so slow?

Usually I can fix this stuff with enough time but I cant figure it out! Any ideas? I can post vids of how it sounds as well as pics if that helps. Im sure I missed something but theres a lot to cover!
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 10:24 PM   #2
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
If i forgot to add it above, the motor also gets REALLY hot when riding for a while.
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 10:25 PM   #3
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
And its a 1995ish king quad 300. I think?
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 10:39 PM   #4
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Member #514
Posts: 4,793
View ajl719's Photo Gallery() Send a message via Yahoo to ajl719
First off the 300 King Quad has no clutch lever, they are semi-auto and require you to let off and on the gas switching through gears. As for the hose that goes to the on/off/res/, that is the fuel petcock. Inside this assembly is a diaphragm, when it goes bad it can and will make the bike run rough. Mine went last year and my quad refused to stay idling. Also, that could contribute to running to lean and fouling off plugs. You may wanna try changing this to see if this help. And there is no rebuild kit for them.
__________________
2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
12,000 + km/s
ajl719 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 10:45 PM   #5
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
Is the fuel petcock the on/off/res switch itself so thats the piece I would replace? Whats it do? The hose is actually broken off at the carb since its in the carb with a little plastic piece, I should probably try and find a new plastic piece to get that hose hooked back up before I expect it to run right?
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 10:49 PM   #6
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
One other thing that just made me think of is a couple times when we were riding this thing when it got down to like half a tank we had to tow it. It would only run on a FULL tank. Still kinda does that..
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 11:00 PM   #7
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Member #514
Posts: 4,793
View ajl719's Photo Gallery() Send a message via Yahoo to ajl719
The fuel petcock works by vacumm which is drawn by the fuel pump i believe. If you are missing any hoses i would try replacing them before even attempting to change the fuel petcock assembly. Check the diagram i provided along with the parts list. The line that runs from the petcock seems to lead to the fuel pump according to the diagram.

( MrCycles*Honda*Kawasaki Polaris*Suzuki*Yamaha*Motorcycles ATVS Scooters Utility Vehicles )
__________________
2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
12,000 + km/s
ajl719 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 11:42 PM   #8
Suzuki ATVer
 
Rainychicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Member #4455
Posts: 24
View Rainychicken's Photo Gallery()
The diagram doesnt seem to have the hose that isnt attatched.
Click the image to open in full size.
its this hose from the back of the petcock. It has one going up the front of the wheeler thats wraped in wire as well but that one seems fine. It goes to the little broken off golden thing in this pic, on the carb. Click the image to open in full size.

I also noticed my carb dripping gas.
Click the image to open in full size.

Another shot of the hose. Click the image to open in full size.
Rainychicken is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 04:44 AM   #9
Super Moderator
 
zukifreak's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: DECIDING WHICH QUAD TO RIDE
Member #1478
Posts: 1,918
View zukifreak's Photo Gallery()
The broken piece on the carb is your biggest problem.This is letting air be sucked in causing a hiss,poor ideling,poor running,running lean,overheating,hard starting.Defiently need to fix this before you try and tune the engine.
__________________
If it dont work we will fix it while we have our dirty clothes on.Best experience is hands on experience.
IF IT AINT BROKE,DONT FIX IT.
zukifreak is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 08:32 AM   #10
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Member #514
Posts: 4,793
View ajl719's Photo Gallery() Send a message via Yahoo to ajl719
As Zuki stated and so did i earlier, fix this broken piece on the carb first then go from there. Then we can go on with the process on elimination.
__________________
2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
12,000 + km/s
ajl719 is offline   Reply With Quote
Reply


Search tags for this page
08 king quad 750 not running right
,
2011 kingquad 750 idles but not runs
,

700 king quad running lean

,
95 quadrunner fuel pump location
,
air fuel screw adjustment king quad
,
kingquad 700 fouls plugs
,

suzuki 300 king quad running lean

,
suzuki king quad 280 how to block petcock
,
suzuki king quad 300 bogging down
,

suzuki king quad 700 runs rough

,
vacum on a 300 king quad 4 wheeler
,
valve specs for suzuki king quad 280
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1996 King Quad 300 weird running issue Red6820 Repair and Maintenance 11 03-02-2012 04:57 PM
300 king quad not sounding or running good :( MrKingQuad300 Repair and Maintenance 15 06-30-2011 07:13 PM
700 king quad quits running denf Suzuki KingQuad 1 10-13-2010 06:12 PM
1986 250 quad runner running problem coyote55 Repair and Maintenance 0 08-04-2010 06:18 AM
Bought my buddies kids a quad, need help getting running Jcmx515 Repair and Maintenance 0 05-17-2010 11:02 PM

» Discount Tire
Motosport.com

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2
All times are GMT -6. The time now is 10:37 AM.
Looking for information on other ATV Manufacturers? Head on over to visit our friends on these other forums specializing in the following:
Kawasaki ATV - Can-Am ATV - Polaris ATV - Suzuki ATV - Yamaha ATV - Honda ATV

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.