1996 300 Suzuki King Quad - Suzuki ATV Forum
Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 10-28-2011, 10:56 AM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
1996 300 Suzuki King Quad

Hi guys new to the forum. I hopw im posting my question in the right area. Im having a tough time with my KQ, maybe I can get some answers here. I purchased the KQ last month and the carb was shot, no rebuilding it. I went to a local ATV parts junk yard so to speak. The carb that I bought was different than the one that was on my atv. The guy told me it would still work but i have to get the right vaccum line hooked up and block some off. I have the quad running but its idle is way too fast and thats with no vac hooked up. Does anyone know what vac line i need to run were and why the high idle? Would it be because no vaccumm? Any help is much appreciated. Thanks
jcaldwell is offline  
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 10-28-2011, 11:35 AM
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Posts: 6,243
Send a message via Yahoo to ajl719
Might be. One vac line i believe runs from the fuel tank to the back side of the fuel petcock. I think there is at least one more on the carb somewhere too. I'm not quite sure though. As for your high idle, did you try adjusting the idle screw at all..? If so the disconnected vac line might be your problem. And welcome to the forum.

2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
13,000 + km/s
ajl719 is offline  
post #3 of 11 Old 10-28-2011, 12:07 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
Thank you! Thanks for the quick response also. Im gonna try a few things and ill report back later
jcaldwell is offline  
Advertisement
 
post #4 of 11 Old 10-29-2011, 11:00 AM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
Ok guys I got my carb back on and finally got to ride my quad. Only problem now is it is running really rich. I'm gonna get a new spark plug and check it again. Is there any thing else I should check also?
jcaldwell is offline  
post #5 of 11 Old 10-29-2011, 11:27 AM
Super Moderator
 
ajl719's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Iroquois Falls On, Canada
Posts: 6,243
Send a message via Yahoo to ajl719
I would start with the basic stuff like cleaning your air filter and see if that helps. Only other ideas i have would be a out of adjustment or dirty carb. Another possibility would be the fuel petcock, I recently got mine change on my 300 KQ because of very poor idling, stalling, and no power and a lot of hesitation. Since then though my bike runs like a champ. I would start with what i mentioned first and if that doesn't solve your problem you may wanna consider changing out the fuel petcock.

2000 Suzuki King Quad 300 4x4
K&N Air Filter
2300 lbs Superwinch
Kenda Bear Claws (Rear 25X10-12) - (Front 24X9-11)
Differential Lock Mod
13,000 + km/s
ajl719 is offline  
post #6 of 11 Old 10-29-2011, 09:40 PM
Suzuki ATV Master!
 
zukifreak's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: DECIDING WHICH QUAD TO RIDE
Posts: 1,986
I would also check the main jet size,the carb being from another atv its hard to tell what jet it has.

If it dont work we will fix it while we have our dirty clothes on.Best experience is hands on experience.
IF IT AINT BROKE,DONT FIX IT.
zukifreak is offline  
post #7 of 11 Old 10-30-2011, 03:39 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
Ok I put in a new plug and air filter still to rich. I'm wondering if I should adjust the float since it's a bigger carb. It's off of a newer KQ. When the air box is off and the quad dies it puffs white smoke from it and it's also backfiring too. Petcock and fuel pump seem to be working right. Zukifreak if the main jets to big can it be adjusted or am I gonna have to get a new carb? Thanks
jcaldwell is offline  
post #8 of 11 Old 10-30-2011, 04:31 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
The carb that was bad is a mikuni 19b9 k671. The new carb is a mikuni 5yt1 00 t427 by the way. Just opened the new carb and the floats all the way down
jcaldwell is offline  
post #9 of 11 Old 10-30-2011, 07:59 PM
Suzuki ATV Master!
 
zukifreak's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: DECIDING WHICH QUAD TO RIDE
Posts: 1,986
With the float bowl off the float will be all the way down with the carb upright.check the number on the jet.

If it dont work we will fix it while we have our dirty clothes on.Best experience is hands on experience.
IF IT AINT BROKE,DONT FIX IT.
zukifreak is offline  
post #10 of 11 Old 11-08-2011, 12:23 PM Thread Starter
Suzuki ATVer
 
jcaldwell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 6
The number on the jet is 142.5. I replaced it with a 120 and its still running horrible. its not wanting to move at all now. This 4 wheeler has me confused. It will start and idle but now when giving it throttle it dies
jcaldwell is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Suzuki ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
suzuki king quad 300 gozoish ATV General Discussion 1 05-28-2013 01:54 PM
1996 300cc King-Quad issues FranciscoJ Repair and Maintenance 8 08-06-2012 04:57 PM
suzuki king quad vin pogomonster Off-Topic 1 08-04-2011 07:25 AM
1996 King Quad 300 Starting issues joshj2355 Repair and Maintenance 5 04-19-2011 01:37 PM
1996 King Quad trans problem mike foley Suzuki KingQuad 5 10-25-2010 07:36 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome